Sonntag, 14. Februar 2016

ŞEHZADE MEHMET HAKKINDA

I.Ahmet'in ikinci oğlu Şehzade Mehmet'in annesi kimdi? Tarihci Peçevi annesi olarak Mahfiruz'u yazmasına rağmen Şehzade'nin doğum tarihi tutmuyor, çünki:

Mahfiruz Sultan ilk oğlu II.Osman'ı 3.11.1604 tarihinde dünyaya getirdi. Şehzade Mehmet ise 8.3.1605 tarihinde doğdu. Yani II.Osman ile Şehzade Mehmet arasında yanlızca 4 ay fark var. Mahfiruz Sultan'ın oğlu olması için tarihler de yanlışlık olması gerekir, yani 8 Mart 1605 değilde 3 Ağustos 1605 daha doğru olurdu. 

Bu durumda Şehzade Mehmet'in annesi Mahfiruz Sultan değildir! Peki annesi kimdi?

Tarihci Sn. Günhan Börekçi Şehzade Mehmet'in annesinin Kösem Sultan olduğunu yazıyor. Şayet bu doğru ise Kösem'in Saray'a girişi Mayıs ve Temmuz 1604 tarihleri arasında olması gerekir. En azından bu tarihlerde Haseki olduğu meydana çıkar. Fakat I.Ahmet'in Boşnak eşi Fatma Haseki padişahın ikinci eşiydi. Neden Kösem değilde Fatma II.Haseki ünvanını taşıyordu? Kosaça ailesinin verdiği bilgilerde Fatma Haseki 1606 yılında I.Ahmet ile Kuruçeşme Sarayında evlenmiş. Kösem ilk kızınıda 1605 yılında dünyaya getirdi. O zaman Fatma'nın II.Hasekiliğe yükseltilmesi bunun nikahı ile alakalı olabilir. Zira Kösem cariyeydi, Fatma'ya nikah kıyıldığından ona saygı gereği veya I.Ahmet'in özel izniyle II.Haseki ünvanı verilmiş olabilir. Elçi raporlarıda bunu gösteriyor.

Venedik Elçisi Giovanni Mocenigo 1606 yılındaki raporlarında:
(...) Sultan halasının sarayında Boşnak olan Kosaça Paşa'sının torunuyla evlendi. Sade ve sessiz bir nikah yapılmış, zaten Türk Hükümdarları evlendiklerinde bizim gibi şölen düzenlemiyorlar, Saraylarında sessizce evleniyorlar, yanlızca Büyük Süleyman evlendiğinde debdebeli bir düğün icra edildiğini söylediler (...)


Fransız Elçisi Françoise de Gontaut-Biron 1607 yılında:
(...) Türk'ün kadınları arasında geçen sene evlendiği bir Boşnak soylusu varmış. Bu kadın'dan bir kızı olmuş (...) 


Şehzade Mehmet'in kişiliği ve siması:

Fransız Elçisi Achille d'Harlay 1616 yılında:
(...) Sultan'ın ikinci oğlu Mehmet, kumral saçlı, kara gözlü ve buğday tenli. Boyu fazla uzun değil, yüz hatları düzgün ve insan üzerinde iyi bir teesir bırakıyor. Burnu büyük ve kakmaklı. Duyduğumuza göre Arapca ve Rumca konuşuyormuş (...)

Şehzade Mehmet çağının en iyi tahsil ve terbiyesini aldı ve iyi bir Şair oldu. Saray'da Şehzadelere ders veren hocaları Amasyalı Ömer Efendi idi. Dadısı Kevser Hatun'dur. Oyun arkadaşları: Arnavut Hüseyin, Kosovalı Yahya ve Manastırlı Hasan'dır. Bunlar çocuk yaşta Saraya alınan Enderun öğrencileriydi.

Şehzade Mehmet babasının ölümünden sonra Şimşirliğe kapatıldı ve orada 1621 senesine kadar kaldı. Ağabeyi II.Osman'ın emriyle 12 Ocak 1621 tarihinde idam edildi. I.Ahmet Türbesine defn edildi.



2 Kommentare: