Mittwoch, 24. Februar 2016

MAHFİRUZ SULTAN NE ZAMAN ÖLDÜ?

Çerkes derneklerinden ve konuyla ilgilenen kişilerden tarafımıza çok mesaj gönderildi. TV de yayımlanan Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde Mahfiruz Sultan karakterinin erken öleceği dedikodusu çıktığını ve bu yüzden çok üzüldüklerini belirtmişler. Nitekim bazı İnternet sayfalarında Mahfiruz Sultan'ın oğlu Osman çocukken öldüğünü okumuşlar ve şimdi konuya açıklık getirilmesini rica ediyorlar.

Gerçektende bazı Elçi raporlarında II.Osman'ın annesinin erken öldüğü yazıyor. Ama çoğunlukla 1620 yılında öldüğünü kayıt ediyorlar. 
O dönemler İstanbul'da ki Elçiler Harem'e giremediklerinden ancak kulaktan duyma bilgiler yazdıklarından bazı kişileri karıştırdıkları bilinir. Hatta Padişah'ın çocuk sayısını ve Şehzade'lerin doğum tarihlerini bile karıştırdıklarıda olmuştur. Bu yüzden yanlızca Elçi raporlarına dayanmak yanlış olur. Yaklaşık 1609 yılında I.Ahmet'in kadınlarından biri ölmüş, ama hangi kadının öldüğü bilinmiyor bu yüzden Mahfiruz'u bu kadınla karıştırmış olabilirler. 

Mahfiruz Sultan'ın 1620 yılında öldüğünü anlamak çok kolay, bunun için dünyaya getirdiği çocuklarının doğum tarihlerine bakmak kafi:
  1. II.Osman d.1604
  2. ? Sultan (Belki Hatice Sultan) d.1607/1608
  3. Hanzade Sultan d.1609
  4. Şehzade Bayezid d.1612
  5. Şehzade Hüseyin d.1613
  6. Şehzade Süleyman d.1615
Kaldıki Mahfiruz Valide Sultan olmuştur ve büyük bir törenle Valide Tacını takmıştır. Erken ölseydi nasıl 1618 yılında Valide Sultan olabilirdi!
 
Şayet Mahfiruz Sultan 1610 civarında ölmüş olsaydı, diğer çocuklarını nasıl dünyaya getirmiş olacaktı? Ayrıca 1619 yılında Eyüp Sultan'da bir Cüzhane inşaa ettirmiştir!

Ünlü Tarihci Joseph von Hammer-Purgstall bile Mahfiruz Sultan'ın II.Osman'ın tahttan indirilmesinden 2 sene önce öldüğünü belirtir. Diğer tarihcilerde aynısını yazıyorlar. Kaldıki Elçi raporlarının çoğunluğunda Mahfiruz Sultan 1620 yılında öldüğü de kayıtlıdır. Yani bu konuda hiç şüphe bile duymamak lazım.
Ama Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde Mahfiruz Sultan'ı vaktinden önce diziden çıkartırlarsa çok yanlış yapmış olurlar ve Kafkas kökenli izleyicilerinin çoğunluğunuda kaybederler. Bizde bu konuda gereken herşeyi yaparız! Ama böyle bir hata yapacaklarını zannetmiyoruz.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen