Dienstag, 1. September 2015

MAHFİRUZ SULTAN'A YAZILAN MERSİYE

Mirza Alkas Çerkasski'nin kızı Hatice Mahfiruz Sultan 1603 yılında Sultan I. Ahmet ile evlendirilmiştir. Buna öncü olan ilk kişi halası Servazat Hatun'du. Eski aile kayıtlarından Mahfiruz Sultan adına yazılmış bir mersiye buldum:

Ya Allah, indim bu ateşefşan aleme,
Hat eyle ey adem-i muhammedi bu felaketdide halime,

Çeşmi giryanım bi pak evladım Osman Han,
Cihan tahtı nasip idü şehinşahi oldu elhamdülillah heman,

(...) bu kısım okunamadı (...)

Mah-i Firuz nam bi aciz kulun feryadı figan eyler,
(...) okunamadı (...)
Ah imdi kalbime huzur eyle ya rabbim.



3 Kommentare:

  1. Mersiye okunduğunda Mahfiruz Sultan'ın oğlu Padişah Genç Osman'a yazdığı anlaşılıyor. Mahfiruz Sultan'ın kendisine yazılmamıştır.

    AntwortenLöschen
  2. Mersiye okunduğunda Mahfiruz Sultan'ın oğlu Padişah Genç Osman'a yazdığı anlaşılıyor. Mahfiruz Sultan'ın kendisine yazılmamıştır.

    AntwortenLöschen
  3. Ben muhtesem yuzyilida kosemide hic bir bolumunu kacirmadan izleyen bir seyirciyim inanin diziyi yalnizca heyecan ve entrika icin izliyorum cunku bunun tarihle hic bir alakasi yok bunu herkes biliyor yalnizca ilham alinmis olayda bu zaten nicin bu kadar takiliyorsunuz bu olaya anlam veremiyorum herkes soyunu korumaya calissaydi irkciliktan yikilirdi bu millet baska isiniz gucunuz yok mu Allah askina bir kez olsun izlerken hic aa evet padish bir papaz kanindan gelme ya da farkli bir sey dusunmedim dedigim gibi izleyiciyi etkileyen entrika heyecan onlar olmasa bu dizi tutar mi sizce bu kadar sıkmayın uzmeyin kendinizi herkes herseyin farkinda

    AntwortenLöschen