Donnerstag, 10. September 2015

KÖSEM SULTAN HAKKINDA

Kösem Sultan gerçektende Sultan I. Ahmet'in en gözde eşimiydi? Saray'da o kadar çok söz sahibimiydi? Hürrem gibi kocasını kendisine kul köle mi yapmıştı? Cevap: Hayır!!! Son araştırmalara göre Kösem eşinin yaşadığı müddetce Saray'da büyük rol oynamamıştır. Aksine diğer ortakları ile bir rekabet savaşı içinde bulunmuştur. Asıl kudretini ve hakimiyetini Valide Sultan olmasından sonra kazanmıştır. Ama I. Ahmet'in saltanatı sırasında Saray'da ki nüfuzu her zaman için sınırlı kalmıştır.
Sultan I. Ahmet diğer eşleriyle olan münasebetini Kösem için bitirmemiştir, buda Kösem'in hiçte öyle söylendiği gibi kuvvetli olmadığını gösteriyor. Dikkatinizi çekerim, benim ailemden olan Mahfiruz Sultan'ın padişahla dört tane Şehzadesi var. Ahmet'in üçüncü eşi Fatma Haseki'dende üç çocuğu var. Şayet Kösem gerçektende öyle muazzam bir Kraliçe olsaydı kocasının diğer kadınlarından çocuğu olmasına mani olurdu.
Kösem kesinlikle Hürrem gibi değildi, aksine bütün kudretini ve asıl hakimiyetini Valide Sultanlık döneminde kazanmıştır. Lütfen bu önemli gerçeği gözardı etmeyelim.
Ayrıca Mahfiruz ve Kösem arasında muhakkak bir rekabet savaşı olmuştur, ama bu savaşı Mahfiruz kaybetmemiş, bilakis kazanmıştır. Çünkü hem Valide Sultan olmuş hemde seneler sonra Kösem eski ortağının ailesine hakaret etmek için Mahfiruz'un kuzinleri olan Şekerpare ve Saçbağını Saraya getirttirip oğluna Cariye diye hediye etmek istemiştir. Fakat burda Kösem'in planı istediği gibi gelişmeyerek Şekerpare Hazinedar mevkiine çıkmış, Saçbağı'da Sultan İbrahim'in nikahlı eşi olmuştur. Gelinlerinin entrikaları yüzündende sonunda tatlı canından olmuştur.

1 Kommentar: