Donnerstag, 1. Oktober 2015

SADRAZAM DERVİŞ MEHMET PAŞA

Dedemin notlarında enteresan bir bilgiye rastladım:

(...) Avcı Mehmet'in ilk veziriazamlarından ve Derviş lakabı ile meşhur olan Mehmet Paşa, esasında bir Çerkes prensi idi. Bu Paşa'nın hemşirezadesi (kız kardeşinin kızı) Prenses Katarina, Eflak hükümdarı Vasili Lupu'nun zevcesi olarak Eflak kraliçesi idi. Prenses Katarina'nın büyük hemşiresi Kırım Hanı III. İslam Giray'ın zevcelerindendi. (...) Gelin Alayı 1639 senesinde Bahçesaray'dan Eflak vilayetine vasıl olunca Silistre Valisi Nasuh Hüseyin Paşa, Gelin Alayını durdurup geçit parası talep etmiş. Bunun üzerine Paşa'ya 2.000 Duka altını verilmiş. Lakin bununla yetinmeyen Paşa, Osmanlı Sarayı içinde bir iki tane kız hediye etmek istediğini söylemiş. Nihayet Katarina kendi nedimelerinden iki tanesini seçip Osmanlı Sarayına göndermiş. Bu nedimelerden biri Katarina'nın halazadesi Ayşe Hatun idi. (...) Ayşe Hatun bilahare Osmanlı Sarayında Sultan IV. Murat'ın zevcelerine dahil edilip Mahziba ismi verildi (...) Mamafih Kraliçe Katarina 1661 senesinde zevci ve oğlu'nun vefatından sonra İstanbul'a yerleşti, zaten zevci Vasili Lupu'da tahtını kaybetmesinden sonra Osmanlıların mahkumu olarak Yedikule Hapishanesinde ölmüştü. Dört sene kadar İstanbul'da Sultan IV. Murad'ın dul zevcesi ve halazadesi Mahziba Haseki'nin yanında Eski Saray'da oturdu ve 1665 senesinde Eflak Vilayetine avdet edip bir sene sonra orada vefat etti (...)

15 Kommentare:

  1. Where do you get the parentage of the sultan wives. From Andre Clot or from you grandfather's notes.

    AntwortenLöschen
  2. Did Sekerbolu Hatun and Sahnisa Hatun gave birth to Sultan Ibrahim's children.

    AntwortenLöschen
  3. Can you please post Andre Clot's letters in which he wrote about the wives of sultan Ibrahim.

    AntwortenLöschen
  4. Bir kaynağa göre Voyvodası kızı Binnaz ismi değil Şahnisa oldu. Bu doğru mu. Lütfen açıkla. Eğer memnun ayrıca sultan İbrahim eşleri hakkında yazdı hangi Andre Clot mektuplarını ekleyebilirsiniz. Ve Şekerbolu Hatun ve Şahnisa Hatun Sultan İbrahim'in çocuk doğurdu olmadığını açıklayınız .


    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Saraylı kadınların pek çok isimleri vardır. Ben Voyvodakızının adının Binnaz olduğunu hiç okumadım. Belki bir diğer adı Binnaz idi. Veya Binnaz Hatun, Sultan İbrahim'in bir başka Muhasibesiydi? Sultan İbrahim'in çok fazla Muhasibeleri vardı.

      Löschen
    2. Bu bilgiyi Reşat Ekrem Koçu'nun >Kösem Sultan< hikayesindenmi edindiniz? Adı üstünde uydurma hikaye. Saygılar.

      Löschen
  5. Eğer memnun ayrıca sultan İbrahim eşleri hakkında yazdı hangi Andre Clot mektuplarını ekleyebilirsiniz.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. In November 2015, Mahidevran Biography will be released, there will be all the documents published. as long as they will have to wait.

      Löschen
  6. Bu musahibe ya muhasibe mı?

    AntwortenLöschen
  7. Osmanlı arşivi Ayşe olarak Murad Haseki'nin adını verin. Ayşe ve Mahziba aynı bayan vardı?

    AntwortenLöschen
  8. Bu Şivekar Haseki Ermeni olduğunu doğru mudur? Ailesinin adı nedir?

    AntwortenLöschen
  9. Yaptım Şahnisa Hatun Sultan İbrahim'in çocuklarının herhangi doğurdu?

    AntwortenLöschen
  10. Hello! please answer quickly.

    AntwortenLöschen