Donnerstag, 14. Januar 2016

MAHFİRUZ SULTAN'IN KİMLİĞİNE DAİR

Sn. Natalia Kontes von Anrep'in Mahidevran Sultan biyografisin de Mahfiruz Sultan hakkında ki sayfaların fotoğrafını çektim ve buraya ekliyorum. Kitap Almanya'da yayımlandığından dili de almancadır. Merak edenler tercüme ettirebilirler. Ama özet olarak bu sayfalarda:

Mahfiruz Sultan'ın bir Çerkes prensesi olup Prens Alkas Çerkassky'nin kızı olduğunu ve 1601 yılında Osmanlı Sarayına halası olan Servazad Hatun tarafından alındığını ve 8 Ocak 1604 tarihin de Sultan I. Ahmet ile evlendirildiğini yazıyor.

Natalia von Anrep: Mahidevran, Lychatz Verlag/Germany 2016


Natalia von Anrep: Mahidevran, Lychatz Verlag/Germany 2016

Kitap gerçekten harika bir eser. Şimdiye dek hiç bir yerde yayımlanmamış bilgi, belge ve resimler bulunuyor.

11 Kommentare:

  1. Sayın Melike Hanım bloğunuzu baştan sona okuyan biri olarak öncelikle size teşekkür ediyorum, pek çok kaynakta yazılın olmayan bilgileri tarihi belgelerle burada sunduğunuz için. Ancak burada Muhteşem Yüzyıl ve onun devamı niteliğinde olan Kösem dizisi hakkında yazdıklarınız da dikkatimi çekti ve şunu belirtmek isterim; ülkemizde yayınlanan ve yayınlanmakta olan iki dizi de tarihi dramalardır, tv showlarıdır, görsellik ve ihtişam ile sunulmak istenen Osmanlı Saray hayatını en nihayetinde "rayting kaygısı güderek" bizlere sunmuş veya sunmaktadırlar. Bunların birer "kurgulama" olduğunu unutmuş gibisiniz. Bugün kaç kişi tarihle ilgileniyor kaç kişinin soyu Osmanoğulları'na dayanıyor veya Osmanlı tarihi üzerine araştırma yapıyor sizin gibi? Eğer her şey tarihi gerçeklere göre kayıtsız şartsız uyarlansaydı adı tarihi belgesel olurdu kanımca dizi değil. Bence buradan bu dizileri boykot ediceğinize ki bunu ailevi atalarınızın insanlara yanlış lanse edildiğini düşünerekten yapmışsınız; Mahidevran ve Mahfiruz Sultanların dizilerde alelade birer cariye olarak tanıtılmasına dair eleştirilerinizden bahsediyorum; bloğunuzu okuyacaklara sitemleriniz dışında açıp biraz tarihi kitaplar okumalarını tavsiye edip ,internette sadece wikipedia üzerinden bilgi sahibi olmamaları gerektiğini söyleyip hatta dizi izleyerek tarih öğrenilemeyeceğini belirtseymişsiniz keşke.
    Saygılar.

    AntwortenLöschen
  2. Muhterem okuyucu,
    öncelikle ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederiz. Düşüncelerinizi anlıyoruz. Yanlız biz her zaman insanlara tarih kitapları okumalarını tavsiye edip, vikipedi'nin düzgün bir kaynak olmadığını pek çok defa belirttik. Hatta bazı kitapların akademik çalışma olmadığını bile yazdık. Diziler konusuna gelince, Muhteşem Yüzyıl Serisinin aslında iyi bir çalışma olduğunuda yazmıştık. Fakat her tarihi dizide olduğu gibi temel olarak tarihi gerçeklere sadık kalınması şarttır. Cariye olmayan birini Cariye olarak gösterilmesi yanlıştır. Üstelik Türkiye de insanlar bu dizilerde gördüklerini gerçekten böyle olmuş diye düşünüyorlar. Bu yüzden de insanların tarih anlayışıda değişiyor. Bu hafife alınamaz. Bu tür dizilerin hem çok faydası ama maalesef çokta zararı oluyor. Özellikle Türkiye de. Biz Muhteşem Yüzyıl dizisine karşı değiliz, yanlız akrabalarımızın yanlış tanıtılmasına karşıyız. Aslında Padişah eşlerinin soyları halen devam ediyor. Cariye olanların akrabalarıda var. Ama ne yazıkki çoğu bu konulara alakasız kalıyorlar. Birde akrabalarının Cariye olduğundan, utanıp hala ve teyzelerini savunamıyorlar. Bu çok acı bir gerçektir. Hatta Hürrem Sultan'ın kardeşleri üzerinden ailesi bugüne ulaştı. Bizimle bile irtibata geçtiler. Ama medyaya çıkıp kendilerini tanıtmak istemiyorlar. Padişah eşlerine daha çok ilgi ve alaka gösterilse, detaylı araştırmalar yapılsa belki bu ailelerde yardımcı olabilirler. Ama böyle araştırmalar ne yazıkki yoktur. Sadece ismi bilinen padişah eşleri için hemen cariye deniliyor, halbuki çoğu cariye değil. bilgisizlik yüzünden bu durum böyle devam ediyor.

    Hürmetler

    AntwortenLöschen
  3. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

    AntwortenLöschen
  4. Mahidevran ve Mahfiruz Sultan hakkındaki sunduğunuz belgeler ve bilgiler madem gerçek acaba neden Türkiye'nin önde giden tarihçilerinden İlber Ortaylı ve Erhan Afyoncu tarafından ciddiye alınmıyorsunuz?Özellikle Erhan Afyoncu'nun o dönemler hakkında yayınladığı kitapların hiçbirinde sizin verdiğiniz bilgileri destekleyecek hiçbir bilgi yok.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Türkiye de ki tarihciliğin çıtası İlber Ortaylı ve Erhan Afyoncu mu? Onlar yazınca gerçek, yazmayınca yalan mı oluyor? Buyurun Avrupa'da Mahidevran Sultanın biyografisi yayımlandı, orda herşey ap açık yazıyor. Ayrıca Erhan Afyoncu'da Mahidevran'ın Kafkasyalı olduğunu söylüyor. Ali Kemal Meram denilen sahtekarın kitabını bile kaynak olarak gösteren türk tarihciler bile var, bu tür güya akademisyenlerin bilgisinden ne çıkar!

      Löschen
    2. İlber Ortaylı ve Erhan Afyoncu sadece elçileri değil Osmanlı arşivlerini de dikkate alıyorlar.Osmanlı arşivlerinde Hürrem Sultan'ın nikahı hakkında net bir şekilde belge varken neden Mahidevran Sultan'ın nikahı ile ilgili hiçbir bir belge yok?Ya da MAhfiruz Sultan'ın nikahı ile ilgili?

      Löschen
    3. Osmanlı Arşivin de Hürrem Sultan'ın nikah belgesi yoktur. Elçi raporlarında evlendikleri yazıyor. Mahidevran Sultan biyografisinde bütün belge ve bilgiler yayımlandı. Rica ederim peşin hüküm vermeyin, bu konuların detaylıca araştırılması lazım. Harem konusu ne yazıkki çok az araştırılmıştır. Ayrıca Padişah eşleri hakkında Osmanlı Arşivinde kimliklerine dair hemen hiç belge yoktur. Bu büyük bir sorundur. Araştırmalarda bu yüzden çok zor. Gerekli belgeleri Avrupa Arşivlerinde veya Aile Arşivlerinde araştırmak lazım. Peki sizce Mahidevran ve Mahfiruz kimdi? Biri Arnavut diğeri de Rummuydu? Bunu mu düşünüyorsunuz?

      Löschen
    4. Şu konuda bir yanlışınız var.Hürrem Sultan'ın nikahı Osmanlı arşivlerinde vardır.Nikahın bozulması durumunda ödenecek mihir tutarı ile ilgili olan belgeden bahsediyorum.Mahidevran ve Mahfiruz Sultan'ın çerkez kökenli olduğunu bende kabul ediyorum.Bunu zaten Türk tarihçilerinin çoğuda yazıyor.Sadece bu iki sultan arasında akrabalık ilşkisini kabullenmiyorum.

      Löschen
  5. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

    AntwortenLöschen
  6. Antworten
    1. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

      Löschen