Montag, 4. Januar 2016

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN İLK EŞİ'NİN KİMLİĞİ TESBİT EDİLDİ!!!

Almanya'da yayımlanan Mahidevran Sultan Biyografisinde I.Süleyman'ın ilk eşinin kimliği de nihayet ifşa edildi. 
Venedik Elçileri'nin Mahidevran'la karıştırdıkları ve aslen Balkan kökenli olan bu Hanım'ın adı neydi ve nereliydi? İşte soruların cevabı:

Venedik Elçisi Pietro Bragadino'nun 1526 yılındaki raporunda I.Süleyman'ın büyük oğlu Mustafa'nın annesini bir Karadağlı Cariye olarak tasvir eder. Bu rapora istinaden tarihciler Mahidevran'ın Karadağlı veya Arnavut olduğunu zannetmişlerdi. Ama Venedik Elçisi padişahın ilk eşiyle ikinci eşi olan Mahidevran'ı karıştırmışlardır. Harem'e ayak basmaları yasak olan yabancıların kulaktan dolma bilgiler ile raporlarını yazdıklarından bu tür hatalar yapmaları gayet doğaldır. Tarihciler ismini bilmedikleri bu hanım içinde Fulane demişlerdir. Ayrıca tahminen Şehzade Mahmut'un annesi olduğunu düşünmüşlerdir. Fakat bu doğru değildir. Mahidevran Sultan'ın Biyografisinde Sn. Natalia von Anrep, Şehzade Mahmut'un annesinin Mahidevran olduğunu yazıyor. 

I.Süleyman'ın ilk eşinin adı Mükerrem'dir. Aslen Karadağlı olup Prens Stefan Çrnojeviç'in kızıdır. Annesi Arnavut'tur. Mükerrem Hatun politik amaçla ve Süleyman'ın Arnavut asıllı annesi Hafsa Sultan'ın isteği üzerine 1510 yılında Süleyman'la evlendirilmiştir. Mükerrem Hatun'un babası Prens Stefan Çrnojeviç kızının Süleyman'la evlenmesinden sonra ihtida edip İskender adını almıştır. Sultan I. Selim oğlunun kayınpederi İskender Bey'i Kuzey Arnavutluk Beylerbeyisi yapmıştır. İskender Bey 1512 yılında I.Selim'in isteği üzerine kızlarından veya Hanedan mensubu olan bir Hanımsultan'la evlenmiştir. Sultan I. Süleyman Osmanlı tahtına çıkmasından sonra kayınpederi İskender Bey'e Anadolu'da Beylerbeylik vermiş ve orada 1530 yılında ölmüştür.
Mükerrem Hatun'un I.Süleyman'dan 3 çocuğu oldu. 1510 yılında Meryem Sultan ve 1511 yılında Neslihan Sultan'ı Kefe de dünyaya getirdi. İki kızıda 1512 yılında çiçekten öldüler ve Kefe Camiisi haziresine defn edildiler. Seneler sonra Mükerrem Hatun 1519 yılında Şehzade Murad'ı Manisa'da dünyaya getirdi. Ama Şehzade Murad'da 1521 yılında çiçekten öldü. 
Hürrem'in Saraya girmesinden sonra Mükerrem Hatun iyice gözden düştü ve unutulmaya mahkum oldu. Zaten çocuklarınında olmadığından hiçbir siyasi etkisi olmayacağınıda bildiğinden kaderine razı gelmek zorunda kaldı.
Mükerrem Hatun'un Mahidevran'la çok iyi geçindiği biliniyor. Herhalde Hürrem'e karşı ittifakda kurmuş olabilirler. Ama her ikiside 1534 yılında Hafsa Sultan'ın ölmesinden sonra Saray'dan uzaklaştırıldılar. Mükerrem Hatun Edirne'ye ve Mahidevran'da oğlunun yanına Manisa'ya gitmek zorunda kaldılar. 
Hayatının geri kalan kısmını Edirne de geçirip 1555 yılında orada öldü.

Bu arada Gülfem Hatun'un I.Süleyman'ın eşi değil de II.Bayezid'in kadınlarından biri olduğu düşünülüyor. Kanuni Süleyman'ın üvey babaannesi sıfatıyla Saray'da itibar sahibi olduğu tahmin ediliyor. Gerçektende II.Bayezid'in Gülfem isminde bir kadını var, bu Hatun'la I.Süleyman'ın sarayındaki Gülfem'in aynı kişi olduğu düşünülüyor. Çünki II.Bayezid'in eşi Gülfem Hatun padişahla 1508 yılında evlenmiş. O sırada Gülfem Hatun 15 yaşında idi, yani 1494 doğumlu ve aslen Arnavut. Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'da Arnavut ve Gülfem Hatun'la akraba olduğu düşünülüyor. 

II.Bayezid 1512 yılında ölünce padişahın kadınlarıda dağıldı. Gülfem Hatun Hafsa Sultan'a sığındığı tahmin ediliyor. O sırada Hafsa Sultan oğluyla Manisa'da idi. Gülfem Hatun'da onların yanına taşındı. Süleyman padişah olmasıyla Gülfem Hatun'da Saray'da yüksek bir rütbeyle şereflendirildi. II.Bayezid'in dul kadını olarak Saray'da itibar ve nüfuz sahibi olduğu açıktadır. Süleyman'la aynı yaşta bulunduğundan Gülfem Hatun'un padişah'ın kadını olduğu düşünülmüştür. Ayrıca Hürrem Sultan mektuplarında Gülfem Hatun'dan bahsedip padişaha selam gönderdiğini yazıyor. Gülfem Hatun I.Süleyman'ın kadını olsaydı Hürrem mektuplarında bu hanımdan olumlu bahsedermiydi? 

Ayrıca Mükerrem Hatun'un 1496 İşkodra doğumlu olduğu tesbit edilmiştir.



Kaynakca:
Natalia von Anrep: Mahidevran, yay. 12.2015

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen