Montag, 25. Januar 2016

BİR KAÇ ÖNEMLİ RAPOR

1605 yılına ait Venedik Elçisi Giovanni Mocenigo'nun anlatımından:

(...) Sultan'ın sevdiği iki kadını var. İlki Şehzade Osman'ın annesi Çerkes kadın, diğeride bir Rum cariye olan kadın. Şehzade Osman'ın annesi soylu bir Çerkes ailesindendir, bu yüzden çok mağrurmuş. Kendisini Sultan'ın tek karısı olarak görüyormuş. Hizmetindeki kadınların hepsi kendi memleketinden getirilmiş, çünki hizmetinde köle cariye olmasını istemiyormuş. Hatta Sultan'a >Etrafımda köle istemiyorum, ben ancak kendi milletime itimad ederim< demiş. (...)

Christoforo Vallier 1611 yılındaki  raporda:

(...) Sultan'ın birinci karısı ve Şehzade Osman ve Hanzade Sultan'ın annesi Çerkes kadın bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Sultan buna çok sevindiğinden karısına çok değerli hediyeler vermiş. Ayrıca doğum için özel olarak Çerkes topraklarından ailesinden bazı kişiler getirilmiş. Onlar için Saray'da kutlama töreni de icra edildi (...) Çerkes kadın'ın babası Çerkes beyi Sultan Ahmet'e çok iyi yetiştirilmiş 20 tane  Kafkas Atı hediye etmiş. Sultan'da kayınpederine 15.000 duka altını gönderdi (...)

Almoro Nani 1614 yılına ait raporunda:
(...) Sultan'ın çok sevdiği bir Rum kadını var. Bundan pek çok çocuğu olmuş. Bu yüzdendir Saray'da çok nüfuzlu. Sultan'ın birinci karısı Çerkes kadındanda pek çok çocuğu var. Bu kadında çok nüfuzlu, zaten Saray'da bu iki kadından hariç başka kuvvetli kimse yok. Sultan'ın diğer karısı olan Boşnak kadın çok sessiz ve kendi halinde biriymiş. Oğulları bebekken öldüğünden şimdi sadece iki kızı hayatta (...) Bir kaç sene önce Sultan Gürcü olan karısını Saray'dan sürgün ettiğinden şimdi bu üç kadından hariç başka eşi yok (...)


Bilgiler için Sn. Giovanni di Michiel ve tercüme için Sn. Felicitas Dumru'ya çok teşekkür ederiz.

1 Kommentar: