Freitag, 4. März 2016

ŞİVEKAR SULTAN'IN RESMİ

I.İbrahim'in nam salmış eşlerinden olan Şivekar Sultan'ın resmini bize akrabası Sn. Arus MacCampbell gönderdi. Kendisine bu yolla çok teşekkür ederiz.

Ayrıca bize detaylı bir yazı gönderen Sn. Arus MacCampbell akrabası Şivekar Sultan hakkında değerli bilgiler verdi:
Şivekar Sultan İstanbul'un zengin Ermeni tüccarlarından Aruşan Efendi'nin kızı olarak 1625 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiş. Sultan İbrahim'le 1645 yılında evlenmiş ve üç çocukları olmuş. Ama oğulları çocukken ölmüş. Birtek kızı ergenlik yaşına ulaşmış. Padişah tarafından kendisine Eyüp'te güzel bir Saray hediye edilmiş. Ayrıca Rumeli de üç köy ve daha başka emlaklarda verilmiş. Erkek kardeşleri Vasak Efendi ve Zaven Efendi ihtida edip Saray'da vazifelendirilmişler. Zaven Efendi Hasan ismini alarak Baltacılar arasına dahil edilmiş. Şivekar Sultan özellikle bu kardeşini çok kayırmış ve yüksek makamlara gelmesini sağlamış.
Sultan İbrahim Şivekar Sultan'la evlendiğinde kendisine birden 20.000 Altın vermiş. 

I.İbrahim'in 1648 yılında tahttan indirilip öldürülmesinden sonra Eski Saraya gönderilmiştir. Erkek kardeşleri de sürgün edilmişlerdir. Şivekar Sultan 1693 yılında Eski Saray'da ölmüştür.

Değişik kaynaklara göre çok şişman olduğu söylenen Şivekar Sultan 120 kg ve hatta 140 kg  olduğu söyleniyor. Ayrıca akrabasının verdiği bilgiler doğrultusunda siyah saçlı, açık kahve rengi gözlü ve buğday tenliymiş. Boyu uzunmuş. Başında yakut taşlı bir taç takarmış. İbrahim'le evlendiğinde padişah ona zümrüt taşlı bir yüzük hediye etmiş. İstanbullu Ermenileri çok desteklemiş ve halkı için çok para vakfetmiş.


Şivekar Sultan c.1647



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen