Donnerstag, 12. Juni 2014

Mahfiruz Valide Sultan

İsmi malum dizi nihayet bitti. Ama şimdi de Kösem Sultan isimli bir dizi'nin hazırladıklarını öğrendim. Bunu duyduğumda 'Eyvahlar olsun, şimdi de Mahfiruz Sultan'ı alelade bir cariye gibi gösterecekler' dedim. Bu dizi yapımcılarının acaba aileme karşı bir kastı mı var? Keşke başka bir Padişah dönemini ele alsalardı, keşke ailemle bağlantısı olmayan bir tarihi şahsiyet seçselerdi. Eylül 2014'den itibaren gene aileme hakaret edilmesinden korkuyorum. İsmi malum dizi'nin bitmesine ne kadar sevinmiştik ve ardından yeni bir dizi'nin yayımlanacağını duyunca hemen üzüntüye boğulduk. Çünkü Kösem Sultan'ın rakibesi Mahfiruz Haseki de bizim aileye mensup. Önceden yayımladığım ailemin seceresine bakabilirsiniz.

Mahidevran Haseki'nin ağabeyi Mustafa Paşa'nın ikinci oğlu Ahmet Bey'in oğlu Ali Bey ve bunun oğlu Alkas Mirza'nın kızı Mahfiruz Haseki'dir. Yani Mahfiruz Haseki, Mahidevran Haseki'nin büyük büyük yeğeni. Rahmetli dedemin notlarında Mahfiruz Haseki hakkında bilgileri burada önceden yayımlamıştım, merak edenler okuyabilir.

Mahfiruz Haseki'nin esas adı Hatice'dir. Saraya girdiğin de ismi Mahfiruz olmuştur. Burada enteresan olan Saray adı'nın büyük büyük halası Mahidevran'da olduğu gibi ismi'nin Mah ile başlamasıdır.

Mahfiruz'un Saraya alınmasında teyzesi Alime Valide Sultan'ın ve büyük halası Servazad Hatun'un parmağı vardır. Fakat Sultan I. Ahmet'in annesi Handan Sultan'da aslen Kafkasyalı olduğundan gelininin kendi milletinden olmasını istediği muhakkaktır.

Şimdi yeni yayımlanacak dizi de acaba bu halamda alelade bir cariye gibi gösterilecekmidir?! Dizi yapımcılarına hiç güvenmiyorum. Keşke başka bir dönemi dizi konusu yapsalardı. Gene zorlu günler bizi bekliyor galiba.

2 Kommentare:

  1. Saygıdeğer okuyucu, Vikipedi özgür bir platform, herkes oraya istediği herşeyi yazabilir. Biz düzeltmiştik ama ailemize karşı olan ve kendi çıkarları için çalışan bazı kişiler bunu her defasında değiştiriyorlar. Vikipedi kesinlikle tutarlı bir kaynak değildir. O platformu hiçbir Akademisyen tarafından ciddiye alınmıyor bu yüzden lütfen sizde almayın.

    AntwortenLöschen
  2. Kosem cirkef hurrem kole turhan cingoz ama sizin akrabaglariniz donemin getirdigi olgunluga uygun ve digerlerini rakip olarak gormuyor kendi halindeler... notlarinizda yazanlar disinda birsey soylemek istiyorum bir kadin ne kadar sakin olursa olsun bu rekabetin icinde illa ki icinden bir kaplan cikar hele ki evladinin hayati soz konusuysa mutlaka.... bence kimsenin sizinle ugrastigi yok elinizde ki notlarda gercekten etkileyici diger arkadasin dedigi gibi vikipedide biraz degisiklik yapabilirsiniz bunlarla cok iyi olur cunku fahriye suktan ve daha bir cok kisi hakkinda hic bir bilgi yok saygilar

    AntwortenLöschen