Sonntag, 30. März 2014

Şehzade Mustafa'nın Son Eşi

Şehzade Mustafa'nın şimdiye dek ismi bilinmeyen son eşi'nin merhum fransız tarihci Andre Clot'un mektubu sayesinde öğrendim. Bu hanımın ismi Futuha-Begim olup Kırım'da Giray Hanedanından Mahmut Giray'in kızı olarak 1530 senesin de dünyaya gelmiş. Şehzade Mustafa ile 1545 senesin de evlenmiştir. Futuha-Begim Hatun, 1546'da Şehzade Mehmet'i ve 1550 senesinde de Şah Sultan'ı dünyaya getirmiştir.

İsmi malum dizi de Şehzade Mehmet'in annesi'nin Barbaros Hayrettin Paşa'nın kızı Mihrünnisa Hatun olduğu gösterildi. Fakat bu doğru değildir! Aynı şekilde dizi de Şehzade Mustafa'nın bir kızı varmış gibi gösteriliyor, buda doğru değil! Şehzade Mustafa'nın iki kızı vardı: büyüğü Nuricihan Hatun'dan dünyaya gelen Nergizşah Sultan, küçüğü de Futuha-Begim'den dünyaya gelen Şah Sultan'dır.

Şah Sultan babası katledildiğinde henüz 3 yaşında bir çocuktu ve hayatı'nın büyük bir kısmını Bursa'da sürgünde geçirdi. Sultan Süleyman ölümünden bir sene önce, yani 1565 yılında Şah Sultan'ı Damad Abdülkerim Ağa ile evlendirdi.

Futuha-Begim Hatun ikinci evliliğini 1555'den sonra Pertev Paşa ile yaptığı bilinir. Şah Sultan 1565 senesinde evlendirilidiğine göre Futuha-Begim Hatun'da o tarihlerde Pertev Paşa'yla evlenmiş olması lazım. Zaten Pertev Paşa'da  28.6.1565 tarihin de 2.Vezir olmuş, bu rütbe tevcihine istinaden dul bir Hanedan Geliniyle evlendirilmesi bir nevi  özel bir Padişah hediyesi gibi görülebilir. Genelde Padişahlar
devlet adamlarını mükafatlandırmak için kızkardeşleriyle, yeğenleriyle, eski Gözdeleriyle ve Saraylılarıyla evlendiriyorlardı. İşte Futuha-Begim Hatun'un Pertev Paşayla evlendirilmesi de bu sebeptendi. Buna göre Futuha-Begim Hatun 35 yaşında ikinci evliliğini yapmıştır.

Pertev Paşa, Futuha-Begim Hatun'la evlendiğin de yaklaşık 45 (belki daha büyük) yaşında bir devlet adamıydı. Futuha-Begim Hatun'dan önceki eşi de Hanedan'dan olup Yavuz Sultan Selim'in kızlarından birinin kızı olan bir Hanımsultan'dı ve bu prensesten Ahmet Efendi adında bir oğlu olmuştu. Ahmet Efendi ise babasından önce ölmüştür. Pertev Paşa'nın ilk eşi Hanımsultan ise 1565'den önce vefat etmiştir.

Pertev Paşa 1572 yılında vefat etmiştir ve Eyüp'te kendi Türbesin de medfundur. Futuha-Begim Hatun'da ikinci eşi'nin Türbesin de yatmaktadır.

Pertev Paşa'nın çocukları:

1.Ahmet Efendi (Hanımsultan'dan dünyaya gelmişti. Ahmet Efendi'nin kızı Ayşe Hatun, Sultan II. Osman'la evlenmiştir)

2.Mahmut Efendi (Futuha-Begim Hatun'dan dünyaya gelmiş olabilir)

3.Mustafa Efendi (Futuha-Begim Hatun'dan dünyaya gelmiş olabilir)

4.Mehmet Efendi (Futuha-begim Hatun'dan dünyaya gelmiş olabilir)

5.Safiye Hatun

6.Hatice Hatun (Futuha-Begim Hatun'dan dünyaya gelmiş olabilir)

Bir düzeltme yaptım: Pertev Paşa'nın Sultan II. Osman'la evlenen torunu Akile Hatun değil Ayşe Hatun'muş.

Pertev Paşa'nın torunu Ayşe Hatun, Ocak 1622 tarihin de Sultan II. Osman ile evlenmiştir. Sultan II. Osman'ın annesi Mahfiruz Valide Sultan'da Mahidevran Haseki'nin yeğenidir. Acba Pertev Paşa'da Çerkes'miydi? Veya Kırımlı'mıydı?

5 Kommentare:

  1. Bu son verdiğiniz bilgi hakikaten ilgimi çok çekti. Blogunuzu takip ediyorum Sayın Melike Chimay, bize bu asil kadın ve ailesi hakkında daha ilginç bilgiler vermenizi dört gözle bekliyorum. Bu arada bilginiz olsun isterim, yakında Artemis Yayınlarından 'Kaybeden Kraliçe Mahidevran' adlı roman çıkacak. Sabırsızlıkla onu bekliyoruz. Sizin ve ablanızın verdiği bilgiler ışığında çıkacak roman. Yani Haseki Mahidevran Sultan Kabardey'in prensesi olarak resmedilecek. Bu arada Mahfiruz'un da Mahidevran Sultan'ın soyundan olması ne acı bir tesadüftür.. İkisinin de evlatlarının hazin sonları Osmanlı lekesi gibi görülüyor. Ablanız umarım en yakın zamanda sağlığına kavuşur. Sevgilerimle.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz kitabın yazarıylada görüşmek isterdim, bu kitap ne zaman yayımlanacakmış?

      Löschen
  2. Kitap için ilk tarih Ağustos 2013 olarak belirlendi. Aslına bakarsanız 2013'ten beri büyük sabırsızlıkla bekliyoruz. Ancak tarih epey sarktı ve şuan için kitap hakkında belirli bir tarih yok. Sanırım en uygun zaman kollanıyor. Yazarın soyadı söylenmedi, yalnızca ismi verildi. 'Zümrüt' isimli bir kadın yazar kaleme alacak. Gerekli bilgileri Artemis Yayınlarından bulabilirsiniz. Yazar hakkında başka bilgim yok. Serinin ismi 'Osmanlı hanedanı kadınlar saltanatı' Hepimizin bildiği meşhur tarihi kurgu yazarı Demet Altınyeleklioğlu Artemis'ten ayrılınca seriyi Zümrüt Hanımın devam ettireceği söylendi. Seri Hürrem'le başlamıştı, son kitap Kösem'di, sıradakiyse Mahidevran Sultan.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Anlıyorum, çok teşekkür ederim. Umarım bu kitapta saçma şeyler anlatılmaz.

      Löschen
    2. Ne demek. Kitaptan kısa bölümler paylaşıldı, okuyabilirsiniz.

      Löschen