Sonntag, 20. Dezember 2015

MELEKİ HATUN KİMDİR

Kösem Sultan'ın sır arkadaşı, yoldaşı, Venedik Elçisi Giovanni Saronza'ya göre 1610 yılında Güney Arnavutluk'ta doğmuştur.  Babası Arnavutların Asilzade ailelerinden Jonima'lara mensup olan Halil Bey'dir. Giovanni Saronza 1648 yılındaki raporunda Meleki Hatun hakkında şunu yazar:

(...) Valide Sultan'dan sonra Harem'in başı olan bu kadın, bizim topraklarda nam salmış Gijon Jonima'nın kuzini imiş. Duyduğumuza göre henüz on dört yaşında iken babası bunu ve iki kız kardeşini Kösem'e hediye göndermiş. Valide Sultan'da bu kızları himayesine alıp iyi yetiştirmiş. Özellikle şimdi Harem'in başı olan kadın bu kızların arasında en istidadlısı olanı imiş. Herhalde bu yüzdende Kösem'in gözüne girmeyi başarmış. Kızlar büyüyüp evlenme yaşına geldiklerinde birtek Meleki saray'dan ayrılmak istemeyip efendisi olan Kösem'i bırakmak istememiş. Bu yüzdende Valide Sultan'ın nezdinde itibarı artmış ve kendisine yeni bir isim seçip adını Meleki koymuş (...) Kızkardeşleri şimdi padişahın divanına katılan Paşa'larla evliler (...) Meleki memleketinde bulunan babası ve annesine yüksek miktarda altın ve elbiseler göndermiş (...)

Meleki Hatun 1651 yılında sırdaşı ve arkadaşı olan Kösem Sultan'a ihanet edip, Kösem'in IV.Mehmet'i öldürmek istediğini Turhan Sultan'a ihbarladı. Böylece Kösem'in katledilmesine yol açtı. Bu feci ihanetinin bedelini 1656 yılında Vakayı Vakvakiye olarak tarihe geçen Yeniçeri Ayaklanmasında kocası Şaban Ağa ile beraber Yeniçeriler tarafından parçalandı. 

Venedikli Michiel ailesinde bulunan Meleki Hatun'un resmini bize Sn. Giuseppe de Michiel gönderdi. Kendisine bu yolla teşekkür ederiz.

Üst taraftaki bilgileri bizimle paylaştığı için Sn. Christine Korntal'a ve tercüme için Sn. Felicitas Dumru'ya çok teşekkür ederiz. 

Meleki Hatun 1649, © Giuseppe de Michiel

3 Kommentare:

  1. bu kadının cezasız kalmamasına çok sevindim. Kösem bunun yüzünden suikaste kurban gitti. Daha yaşayacak günleri vardı ve sağlıklıydı. Kösem in baltacılar tarafından dövülerek sürüklenmesi ağızından burnundan kan gelmesini düşündükçe çok kötü oluyorum. O bunları haketmedi. Meleki melek değil şeytan. Ayrıca bence babası onu ve kardeşlerini casus olarak saraya göndermiş ve Kösem'in herşeyini öğrenmekle görevliymiş diye düşünüyorum. Parçalanmış ve bedelini ödemiş.

    AntwortenLöschen
  2. Acaba resim gerçek mi? Peki Kösem sultanın resmi yok diyorlar.. Bu kadının varsa Kösem'in neden yok? Melike hanım çok sağolun çok güzel bilgiler.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kösem sultanın resmi var. http://www.christies.com/lotfinder/paintings/kosem-sultan-and-her-son-the-future-5604050-details.aspx

      Löschen