Freitag, 3. Juli 2015

SULTAN SÜLEYMAN'IN BALKAN KÖKENLİ EŞİ

Nihayet uzun süredir kafaları kurcalayan ve dedikodulara yol açan tarihi sorun çözüldü. Mahidevran Sultan'ın Arnavut olduğu iddiaların temeli bazı Venedik Elçilerin Balyoz Raporlarıydı. Ama Raporlardaki bilgiler çok çelişkili, çünkü birinde Mahidevran için Karadağlı ve başka bir rapordada Arnavut olduğu ileri sürülüyor. Nihayet son raporlarda ise Mahidevran'ın Çerkes olduğu yazıyor. Bu sorunun çözümü nihayet yakında yayımlanacak olan Mahidevran Sultan Biyografisinde açıklanıyor.

Şu kadarını yazayım: Venedik Elçileri Sultan Süleyman'ın eşlerini karıştırmışlar! Padişah'ın ilk eşi olan ve tarih kitaplarında ismi bilinmediğinden sadece Fülane olarak adlandırılan bu kadının gerçektende Balkan kökenli olduğu meydana çıktı. Yakında yayımlanacak Biyografide Fülane Hatun'un gerçek adı açıklandığı gibi kökeni ve ailesine dair bilgilerde nihayet gün yüzüne çıkacak.

Harem'e yabancıların girmesi yasak olduğu gibi dış dünyaya Padişahın eşlerinin isimleri dahi açıklanmıyordu. Bu yüzden halk arasında bu Padişah kadınlarına lakap takma adeti vardı. Aynı şekilde Venedik Elçileride raporlarında Sultan Süleyman'ın eşlerine kökenleriyle alakalı lakap takmışlardır. Mesela Rutenyalı olan Hürrem için Roxolana demişler, çünkü Rutenyalılar Roxolan ırkından türemişlerdir. Bu kadar az bilgiler yüzünden Venedik Elçileride zaman zaman Padişah'ın eşlerini karıştırmaları gayet doğal bir sonuçtur. Ama nihayet büyük tarihi hataların giderilmesine az kaldı.

Saygılar

M. de Chimay

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen