Dienstag, 7. Juli 2015

SAFİYE SULTAN

Şu aralar yakında TV de gösterime girecek tarih konulu bir diziden bahsediliyor ve bu dizinin baş karakterlerinden biride Safiye Sultan olacak.

Osmanlı Tarihinde güçlü kadınlar silsilesine giren ve adını altın yazılarla yazdıran Safiye Sultan aslında Nurbanu Sultan'ın yeğenidir. Safiye Sultan'ın gerçek adı Sophia Baffo'dur ve 1550 yılında Venedik de dünyaya gelmiştir. Babası Venedik asilzadelerinden ve Korfu Valisi Leonardo Baffo'dur. Sophia Baffo ailesinin konumu yüzünden mükemmel bir eğitim almıştır.

Peki Sophia Baffo Osmanlı Sarayına nasıl girmiştir?

Fransız tarihci bir aile dostumuzun bana yazdığı mektubundan alıntı yapıyorum:

> Safiye Sultan'ın çocuk yaşta türk korsanları tarafından kaçırılarak Saraya sunulduğu bir efsaneden başka birşey değildir. Çünkü dikkatinizi çekerim, ileride Valide Sultan olan Nurbanu Sultan'ın annesi Valentina Baffo'dur, yani Safiye'nin babasının özbeöz halasıdır. Netice itibariyle Nurbanu Sultan özel olarak oğlu için yeğenini veya kuzini demek daha doğru olur, Saraya getirtmiştir. Safiye'yi seçmesindeki sebepler ise şunlardır: Saray'da kayınvalide ve gelin kavgasının ne safhaya ulaştığını gayet iyi bilen Nurbanu Sultan, çünkü kendiside kayınvalidesi Hürrem Sultan ile uzun yıllar didişmiştir, bunu önlemek ve ileridede nüfuzunu sağlayabilmek için hem kendi akrabası ve hemde kendi halkından olan bir kızı seçti. Buradaki tek gaye iktidar ve nüfuz kaygısıdır. Nurbanu ve Safiye arasında kavgalar olduğu bir dedikodudan ibarettir. Çünkü bu iki kadın beraber çok güçlülerdi. Nitekim ileride Safiye de Valide Sultan oldu. Sultan III. Murad'ın Safiye'den sonra başka kadınlar almasıda Murad'ın aşırı kadın düşkünlüğündendir. Unutmayalımki III. Murad öldüğünde 100'den fazla çocuğu vardı. (...) Avrupalı seyahların hikayeleri ne yazıkki Türk akademisyenlerin kaynağı oldu. Düşünün böyle bir tesadüf olabilirmi: Safiye Sultan'ın kayınvalidesi özbeöz kendi akrabası, üstelik Nurbanu Sultan hizmetine Safiye'nin kardeşlerinide almış. Onlardamı korsanlar tarafından kaçırıldı? Bu kadar tesadüf olması imkansız. (...) Safiye Sultan'n Korsanlar tarafından kaçırılıp türk sultanı'nın gözde eşi olması romantik bir hikayeden başka birşey değildir. Ayrıca eski dönemlerde Avrupalıların Türkleri Barbar olarak gördüklerinide unutmayalım!<

Bu açıklamaya ekliyecek başka bir söz bulamıyorum.

1 Kommentar: