Deli İbrahim'in en büyük oğlu IV.Mehmet çok çalkantılı bir devir de Osmanlı tahtına henüz 6 yaşında çıkmıştı. Bu yüzden devlet işleriyle başta babaannesi Kösem Sultan ilgileniyordu, ama zamanla annesi Turhan Sultan'da devlet işlerine karışmaya başlayınca, Kösem Sultan torunu IV.Mehmet'i öldürtmek istedi.
Şans eseri Sarayın Baş Hazinedarı ve Kösem Sultan'ın sadık nedimesi Arnavut Meleki Hatun'un suikastı Turhan Sultan'a ifşa etmesi üzerine IV.Mehmet hayatta kalabildi.
Kösem Sultan torununu öldürme planları yüzünden feci şekilde öldürülmesinden sonra Turhan Sultan devleti yönetmeye başladı.
IV.Mehmet şair ruhlu bir padişahtı. Avcılığı ve Seyahat etmeyi çok seviyordu, bu yüzden kendisine Avcı lakabı verilmişti. Saltanatı sırasında hem maiyeti hem de ailesiyle beraber pek çok seyahate çıkmıştır ve Osmanlı tarihinde en çok gezen Hükümdardır. Ayrıca Topkapı Sarayına nispeten daha çok Edirne Sarayında oturduğundan Edirne'yi Taht Şehri yapmıştır ve ondan sonra gelen 3 padişahta aynısını uygulamıştır. Bu şekilde Edirne 1703 senesine kadar Taht Şehri olarak kalmıştır.
IV.Mehmet'in fiziki hakkında ki bilgiler şöyledir: Orta boylu, kumral saçlı, burnu kemerli, ela gözlü ve buğday tenli. Avcılığa olan hayranlığı yüzünden gayet güçlü, dinamik ve sportif bir vücuda sahipti.
IV.Mehmet'in eşleri:
- ''Emetullah Verzizzi'' Mehpare Rabia Gülnüş (Resmo, Girit 1646 - Edirne Sarayı, 6.11.1715) İtalyan. Asıl adı Emetullah. Resmo'da italyan asilzadesi olan Verzizzi ailesindendi. Çocukken Sadrazam Deli Hüseyin Paşa tarafından esir edilerek Turhan Sultan'a hediye edildi. Turhan Sultan Emetullah Verzizzi'yi özel yetiştirip oğluyla 1661 yılında evlendirdi. Çocukları: II.Mustafa, III.Ahmet ve Hatice Sultan annesi. İki padişah annesi olduğundan Osmanlı tarihinde ender bir yeri vardırki benzeri birtek Kösem Sultan'dır. Fiziki özellikleri: Esmer, düz siyah saçlı ve siyah gözlü, orta boylu, etine dolgun.
- Afife Haseki (ö. Eski Saray, 1695). Çerkes. Şaire. Akrabası Çerkes Osman Paşa. Kumral, uzun boylu, mavi gözlü.
- Rabia Haseki. Şaire. (ö. Edirne Sarayı, 1702)
- Kaniye Haseki (ö. Eski Saray, c.1720) Abaza. Kumral, yeşil gözlü. Şaire.
- Siyavuş Haseki (ö. Eski Saray, 1724)
- Gülbeyaz Hatun (İkbal).
- Rukiye Hatun (Baş Odalık) (ö. Eski Saray, 1711). Arnavut. Kardeşi Beratlı Ahmet Ağa.
- Cihanşah Hatun (Baş Gözde)
- Dürriye Hatun (Gözde)
- Nevruz Hatun (Gözde) (ö. 1718)
- Hatice Sultan (1663 - 9.5.1743) (Emetullah Verzizzi)
- II.Mustafa (5.6.1664 - 30.12.1703) (Emetullah Verzizzi)
- Şehzade İbrahim (1665 - 1666) (Afife)
- Ümmi Sultan (1668 - 1670) (Rabia)
- Emetullah Ümmi Sultan (1670 - 13.12.1700) (Kaniye)
- III.Ahmet (31.12.1673 - 1.7.1736) (Emetullah Verzizzi)
- Şehzade Bayezid (1.1.1679) bir kaç gün yaşadı. Edirne Sarayında öldü. (Rabia)
- Fatma Sultan (1680 - 6.12.1700) (Afife)
- Şehzade Bayezid (1.1.1679) bir kaç gün yaşadı, Edirne Sarayında öldü. (Kaniye)
- Şehzade Süleyman (13.2.1681 - 1685) (Siyavuş)
- Şehzade ? (Rabia)
- ? Sultan (Siyavuş)
- ? Sultan (Gülbeyaz)
- Şehzade ? (Kaniye)
Kaynakca:
- Yılmaz Öztuna: Devletler ve Hanedanlar - Cilt 2, 1989 Ankara
- Çağatay Uluçay: Padişahların Kadınları ve Kızları, 1992 Ankara
- Ziya Nakkaşoğlu: Osmanlı Hanedanı Kronolojisi (Madame Aglaie d'Auguier Arşivinden)
- Celal Temrukoğlu: Osmanoğulları'nın Seceresi (Şivekar Temrukoğlu'nun Arşivinden)
- Leslie Peirce: The Imperial Harem, 1993 Oxford
- Antony D. Alderson: The structure of the Ottoman Dynasty, 1982
I think you have made a lot of mistakes in this. And you also do not cited any references for this.
AntwortenLöschenour information is always based on historical facts!!!
LöschenDo you really have a genealogy of the ottoman dynasty
AntwortenLöschenI think the mistake thar you have made here is that you have writtwn the names of two prince and princess twice and some other childrens name are missing. Also you donot know the correct parentage of Mehmed's wives.
AntwortenLöschenMelike Chimay Hanım. Bu size bir ihtardır. Blogunuzda kesinlikle güvenilir kaynaklara dayanmayan, uydurma ve yanlış bilgiler verip insanları kandırıyorsunuz. Lütfen blogunuzdaki yazılarınızı kaldırın. Asil, soylu ve hür bir kadınla yasal olarak evlenen son padişah II. Murad'tır. Fakat Fatih Sultan Mehmed ve II. Bayezid şehzadelik yıllarında Türkmen Beylikleri'nin asil ve hür kızlarıyla evlenmişlerdir. II. Bayezid'in oğlu Şehzade Ahmed 1504 yılında Kırım Hanının kızı ile evlenmiştir. Bu tarihten sonra hiçbir padişah (II. Osman hariç) veya şehzade asil ve hür bir kadınla evlenmemiştir. Ayrıca Fatih Sultan Mehmed padişahların (şehzadelerin değil) asil ve hür kadınlarla evlenmesini ve cariyelere nikâh kıymasını yasaklamıştır. Blogunuzda Kanuni Sultan Süleyman'dan itibaren neredeyse tüm padişahların nikâh kıydığını, asil ve hür kadınlarla evlendiklerini yazıyorsunuz. Lütfen bu yalanları yazarak insanları kandırmayın. Yıldırım Bayezid'den itibaren bütün padişahlar sadece cariyelerden çocuk yapmışlardır. Evlendikleri asil ve soylu kadınlardan çocuk yapmamaya özellikle dikkat etmişlerdir. Bu Osmanlı Hanedanının en önemli devlet politikasıdır. Ayrıca sahte elçi raporları uyduruyorsunuz. Lütfen, yapmayın! Siz tarihçi değilsiniz. Cemal Temrukoğlu dediğiniz dedenizin anıları tarihi belge özelliği taşımamaktadır. Doğru bilgi edinmek isteyenlere hayatını Osmanlı haremine adamış Çağatay Uluçay, Necdet Sakaoğlu ve Leslie Peirce gibi tarihçilerin kitaplarını öneriyorum. Ve Melike Chimay Hanım, tekrar ediyorum, lütfen yanlış bilgiler vererek insanları kandırmayın! Bu siteyi ziyaret edenleri de uyarıyorum. Bu blogtaki bilgilerin büyük bölümü uydurmadır. İtibar etmeyiniz!
AntwortenLöschenÖncelikle bir insanı yalancılıkla suçlamak çok çok ağır bir ithamdır ve bunu söylemeden önce iki kez düşünmeniz gerekir. Yalancı dediğiniz Melike Temrukoğlu Uludağ Üniversitesi Tarihçi Doğan Yavaş'a gönderdiği birer adet el yazması Osmanlıca ve Rusça kütük kayıtlarıyla Mahidevran Sultan'ın Çerkes-Kabardey Temruk Prensesi olduğunu ispatlamıştır.Şu an yanılıyor ve yanıltıyorsunuz.Fatih'ten sonra nikahlı evlilik olmadığı iddiası tamamen asılsızdır.Bunu bizzat Şehzade Abdülkadir Efendi'nin eşi olan Mislimelek Hanım Hatıraları'nda yazmıştır.(sy 48-49)Hareme asilzade kızlar da alınırdı ve bu kadınlar nereden geldiğine bakılmaksızın Allah'ın kulu anlamına gelen binti Abdullah/abdulmennan olarak kaydedilirdi.Tarihçilerimiz detaylı araştırma yapmaya zahmet etmedikleri için ve kaynak yetersizliğinden yıllarca bu yüzden hareme sadece cariyeler alınır diye bilindi ki araştırmadıkları tek konu bu da değildir.Tamamen Osmanl'yı kötülemek amacıyla uydurma bir iddia olan Hürrem'in papaz kızı olduğunu yıllarca yazmışlar ve insanları yanıltmışlardır. Halbuki Hürrem fakir bir çiftçi kızıdır.Günümüzde hususi arşivler sayesinde padişahların asilzade kızlarla nikahlı evlilik yaptığı kesin olarak tespit edilmiştir.Mesela Prenses Mihrieda Muzaka'ya ait aile vesikalarından Valide Hafsa Sultan'ın Arnavut asilzadesi olduğu tespit edilmiştir.Hareme alınan bu asilzade kızlar eğer savaş artığı değillerse asla cariye konumunda olmazlardı ve haseki sultan,hanım sultan ve valide sultan gibi mevkili kadınların özel hizmetinde bulunur onlara arkadaşlık ederlerdi.Hürrem Sultan'ın nedimesi olan Süğlünbike Hatun ve Mahidevran Sultan'ın nedimesi Misallu Tahire Hatun'un mektupları Rus bir koleksiyoncunun arşivinden çıkmıştır ve Natalia von Anrep Mahidevran Biyografisi adlı çalışmasında kullanmıştır.Salome Woronzow-Daschkow, " Sultan I. Süleyman'ın Şeceresi" 2017 tarihli makalesinde Kanuni'nin ilk iki eşinin Arnavut asilzadesi Mahidevran Sultan'ın ise Çerkes Prensesi olduğunu kaynaklarıyla ispatlamıştır.Yine 2.Bayezid Han'ın karısı ve Hafsa Sultan'ın akrabası olan Arnavut asilzadesi Gülfem Hatun'un üvey oğlu Yavuz Sultan Selim'e yazmış olduğu tebrik mektubunu Çağatay Uluçay'ın Haremden Mektuplar adlı kitabında okuyabilirsiniz.Osmanlı'da sıradan bir cariye asla padişaha mektup yollayamazdı.Melike Temrukoğlu insanları kandırıyor da tarihçiler de mi insanı kandırıyor? Aile arşivleri yalan mı?Ya da bütün bunları geçtim bizzat 2.Abdülhamid Han'ın gelini hatırlarında yalan mı yazdı?Biraz açık görüşlü olalım rica ederim.
Löschen